Een nieuwe inrichting | Stap voor stap een nieuwe woonkamer

Een nieuwe inrichting

Deze enorme bank was natuurlijk nooit een serieuze optie, maar hij lag wel heel goed! ;-)

Vijf jaar wonen we nu samen. Vijf jaar in het huis dat hij al bezat, terwijl ik in een klein appartementje in de stad huisde. Twee totaal verschillende mensen met – destijds – twee geheel verschillende smaken als het gaat om inrichting: barok en landelijk (hij) versus strak en modern (ik). We voegden meubels uit de twee huizen samen en het werd een mix die nooit helemaal gelukkig uitpakte. Toch lieten we het zo; er was altijd wel een reden om het niet te veranderen. Er werd heus wel een muur geverfd en er kwam een kastje bij, maar dat was het dan ook wel. Enkele maanden geleden besloten we dan voorzichtig dat de tijd daar was om geld apart te gaan leggen voor nieuwe meubels: tijd voor een nieuwe inrichting. En dat bleek een super leuk proces!

Een nieuwe inrichting bank

Een nieuwe inrichting: waar begin je?

Maar waar begin je dan als je eenmaal besloten hebt dat het anders moet? Wanneer je voor het eerst gaat samenwonen vanuit twee huizen en direct alles nieuw koopt, dan kun je voor behoorlijk wat uitdagingen komen te staan. Want wat heb je precies allemaal nodig, welke stijl spreekt jullie beiden aan en wat moet meteen en wat kan later? Het nadeel is van direct alles kopen is wel dat je niet altijd meteen het gehele plaatje voor je hebt. Zo kan het gebeuren dat je misschien een eettafel met bijbehorende stoelen koopt die nét te breed zijn voor de plek waar je die bedacht had (dat gebeurde M. toen hij in dit huis kwam wonen). Of dat je je verkijkt op de hoeveelheid opbergruimte, die je bij nader inzien toch nodig hebt.

Zoals gezegd hebben wij er dus niet voor gekozen om direct alles nieuw te kopen toen we gingen samenwonen. Dat had verschillende redenen en dat was prima, maar het nadeel was wel dat ik me nooit écht thuis voelde. Het grote voordeel van wachten is dat we nu wel echt goed weten wat we allebei belangrijk vinden aan de woonkamer, welke sfeer we prettig vinden en vooral: we zijn enorm naar elkaar toegegroeid als het gaat om smaak. Of samen een andere richting opgegaan, dat kan natuurlijk ook. We besloten het proces van verandering in de woonkamer stap voor stap aan te pakken. Te beginnen met een nieuwe bank, daarna zou stapsgewijs de rest volgen. Dat idee klinkt goed, maar toch liep het nét even anders.

Een nieuwe inrichting eettafel

De iepenhouten eettafel waarmee het begon

Een bank, of…?

De afgelopen weken zijn we namelijk echt aan de slag gegaan met oriënteren op wat we graag willen doen met de woonkamer. Uiteraard begon dat met wat online research. We zijn allebei helemaal niet van het urenlang struinen door talloze winkels om inspiratie op te doen, dus een gedegen opzet van dit project is het halve werk. Maar goed, op een gegeven moment moet je toch die winkels in. We wilden dus beginnen met die nieuwe bank in gedachten, maar al in winkel twee liepen we tegen eetkamerstoeltjes op waar we beiden direct verliefd op waren. Terwijl alles wat we zagen aan banken totáál onze smaak niet was. Hm, deze wending was eigenlijk niet de bedoeling, dus snel uit het hoofd zetten die stoeltjes!

Enkele weken later liepen we na een tip van iemand tegen de perfecte eettafel aan, gemaakt van iepenhout: ook liefde op het eerste gezicht. Toch ook maar weer terug naar de stoeltjes dan? Vooruit, en ja we vonden ze toch wel erg leuk. In dezelfde winkel stond ook een tafel die leek op de eettafel die we eerder zagen, maar net iets liever voor de portemonnee. Ondertussen hadden we op internet dé bank gezien, dus reden we half Nederland door om die in de showroom te bekijken. Yes, ook helemaal goed! Hij zat, lag en hing als gegoten dus hoefde alleen de kleur nog bepaald te worden. Een kleur die – zo zou later blijken – perfect matcht met de stoeltjes. Het moest kennelijk zo zijn.

Een nieuwe inrichting stoeltjes

Gekocht!

Even wachten met het aanschaffen van nieuwe meubels bleek voor ons goed uit te pakken en ik zou het iedereen aanraden. We shoppen op dezelfde manier (vooral niet eindeloos ronddolen in die winkels, maar kort en krachtig) en vinden dezelfde dingen mooi. Zonder enig spoortje van discussie of gedoe eindigden we afgelopen weekend met een bank, eettafel én mooie bijpassende stoelen. Althans, op papier.. want we moeten nog zo’n 12 weken wachten tot alles binnen is. Ik ben mega excited om de woonkamer opnieuw in te richten, maar laat wachten en geduld hebben nu niet mijn beste eigenschap zijn… ;-) De drie belangrijkste meubels voor in de woonkamer zijn nu duidelijk en als die eenmaal staan kijken we weer verder voor de rest van de items. Stap voor stap naar een nieuwe inrichting.

8 Reacties

 1. 22 november 2017 / 22 november 2017

  Jaaaa super leuk! Bij ons is het precies hetzelfde gedaan, alleen dan pas 1,5 jaar geleden. We zijn nu ook langzaam aan wat dingetjes aan het vervangen en veranderen en het wordt steeds meer ons!

 2. 22 november 2017 / 22 november 2017

  Dat heeft goed uitgepakt! Super fijn dat jullie zo goed geslaagd zijn. Ik heb mijn studentenmeubeltjes ook meegenomen naar mijn huidige woning afgelopen voorjaar en verzamel nu langzamerhand ook nieuwe dingen. Je ziet nu inderdaad veel beter wat je echt nodig hebt en mooi vindt! :)

 3. 22 november 2017 / 22 november 2017

  Wat een prachtige tafel! En heel gaaf dat jullie binnenkort allemaal nieuwe en écht samen uitgezochte meubels binnenkrijgen. Ik kan me voorstellen dat het extra leuk is om nu iets speciaals aan te schaffen als je daar een tijdje mee hebt gewacht.
  En die roze bank, die het niet is geworden…wauw, daar ben ik stiekem ook wel een beetje verliefd op ;)

 4. 23 november 2017 / 23 november 2017

  Leuk! Die stoelen zijn inderdaad super en zien eruit of ze heerlijk zitten. Ik ben erg benieuwd naar het resultaat!

 5. 26 november 2017 / 26 november 2017

  Leuk he dat shoppen! Voor ons alweer dik een jaar geleden. Nog steeds erg tevreden met alles. Wij liepen ook tegen onze meubels aan. Wij hadden ook eerst zo’n soort tafel in ons hoofd zoals op de foto hierboven, maar zijn toch voor de meubellijn gegaan die we nu hebben. daarbij nog steeds erg blij met onze nieuwe bank! Wij konden op het moment dat we gingen verhuizen ook niets vinden ^^ Terwijl we ineens een 3 kwart jaar later tegen deze geweldige bank aanliepen.

  Nog even geduld dus voor alles echt er is.. ;-)

 6. 27 november 2017 / 27 november 2017

  Ah als ik het over kon doen had ik het op precies deze manier gedaan. Toen ik wist dat we samen gingen wonen wilde ik alles nieuw. Op dat moment was de financiele kant geen probleem, dus waarom niet. Hier en daar bezochten we een meubelzaak en ineens zag ik DE set die ik wilde. Zonder eigenlijk na te denken bestelde we alles. We wonen nu iets langer dan een jaartje samen en ben het zo zat hahah. Stiekem heb ik het nooit écht leuk gevonden. We gaan binnenkort ook beginnen met hier en daar een klein iets te vervangen, aangezien we het financiel niet kunnen veroorloven om zomaar even alles opnieuw te kopen. Zo belangrijk om eerst overal goed over na te denken..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge